Linssit.net - piilolinssit netistä
Katso linssisi hintavertailu:

Piilolinssit uimahallissa - varo tätä vaaraa

Piilolinssit olisi turvallisinta jättää pois uidessaSilmälasit ovat käyttökelpoinen keino näkökyvyn parantamiseen kotioloissa ja toimistossa, mutta uimahallissa niiden käyttö on vaikeaa. Saunan, suihkun ja altaan välillä lasit huurustuvat, kastuvat ja ovat vaarassa rikkoutua tai kadota veteen. Sukeltaminen silmälasit päässä on mahdotonta.

Helpoin ratkaisu on tietysti jättää silmälasit pukuhuoneeseen. Asia ei kuitenkaan ole näin yksiselitteinen, jos taittovirhe on sen verran iso, että liikkuminenkin vaikeutuu ilman näön korjausta. Sopivatko piilolinssit vaihtoehdoksi?

Yhdysvaltain lääkeviranomainen FDA suosittelee piilolinssien poistamista terveyssyistä uinnin ajaksi1. Moni kuitenkin kokee linssit välttämättömiksi nähdäkseen eteensä, ja noin 20% linssien käyttäjistä uhmaa suositusta ja harrastaa vesiaktiviteetteja linssit silmissä2. Onko piilolinssien kanssa uiminen todella vaarallista?

Suurin vaara piilolinssien kanssa uimisessa liittyy mikrobeihin, jotka voivat tarttua piilolinsseihin ja alkaa lisääntyä niin, että ne aiheuttavat silmään infektion. Haitallisia pieneliöitä on eniten luonnonvesissä, mutta niitä esiintyy runsaasti myös klooratuissa altaissa.

Suomessa tehtiin 1990-luvun puolivälissä tutkimus, jossa mitattiin yleisten uima-altaiden ja porealtaiden mikrobipitoisuuksia Helsingissä ja ruotsinlaivoilla3. Tutkituista 11:stä porealtaasta seitsemässä ja 10:stä uima-altaasta neljässä havaittiin erilaisia ameboja.

Vaarallisin Akantameba-laji (Acanthamoeba) löytyi vain yhdestä ulkona olevasta uima-altaasta. Akantameba-tartunta on erittäin vaikeasti hoidettava ja voi johtaa jopa sokeutumiseen.

Auttavatko uimalasitkaan?

Uimalasitkaan eivät tarjoa täydellistä suojaa bakteereilta.

Oregonilaisen Pacific Universityn tekemässä kokeessa4 viisitoista tervettä, normaalisti piilolinssejä käyttämätöntä koehenkilöä ui klooratussa uima-altaassa 30 minuuttia piilolinssit silmissään. Uinnin jälkeen linsseihin tarttuneet epäpuhtaudet analysoitiin.

Linsseissä havaittiin useita eri kasvustoja, yleisimpänä useimpien ihmisten jo luonnostaan kantamat Staphylococcus epidermidis (joka oli yleisin myös vedessä), Staphylococcus aureus ja Streptococcus salivarius. Hydrogeelilinssien ja silikonihydrogeelilinssien välillä ei ollut merkittäviä eroja. Lopputuloksena tutkijat päätyivät suosittelemaan tiiviiden uimalasien käyttöä ja piilolinssien perusteellista disinfektointia uinnin jälkeen.

Tutkijoiden tapaan myös lääkärit suosittelevat rutiininomaisesti uimalaseja piilolinssien käyttäjille, vaikka niiden tehoa ei ole tieteellisesti todistettu. Tuoreessa tutkimuksessa havaittiin, että uimalasitkaan eivät tarjoa täydellistä suojaa bakteereilta. Kun koehenkilöt uivat suolavesialtaassa käyttäen uimalaseja, joista oli poistettu toinen suojalinssi, havaittiin, että piilolinsseihin tarttui bakteereja sekä suojatussa että suojaamattomassa silmässä5. Uimalasin suojaamassa silmässä olevaan piilolinssiin tarttunut bakteerimäärä oli tosin vain neljäsosa suojaamattomasta linssistä.

Vedestä tarttuvien bakteerien määrä riippuu siellä vietetystä ajasta ja liikkeestä. Nopea liike ja veden virtaus esimerkiksi aktiivisesti sukellettaessa voi mahdollisesti estää bakteerien kiinnittymistä piilolinsseihin.

Vaikka uimalasien käyttö on suositeltavaa, paras tapa suojautua on käyttää vedessä kertakäyttöisiä piilolinssejä ja heittää ne pois heti käytön jälkeen, jolloin epäpuhtaudet eivät pääse kasvamaan linssissä. Piilolinssejä ei luonnollisestikaan voi pestä vedellä.

Viitteet
1 U. S. Department of Health and Human Services. U. S. Food and Drug Administration (FDA). Focusing on Contact Lens Safety: 2008.
2 Bowden T, Harknett T. Contact Lens Wearer Profile 2004. Cont Lens Anterior Eye 2005; 28:37–45.
3 Vesaluoma M, Kalso S. Microbiological quality in Finnish public swimming pools and whirlpools with special reference to free living amoebae: a risk factor for contact lens wearers? Br J Opthalmol 1995; 79(2):178–181.
4 Choo J, Vuu K. Bacterial Populations on Silicone Hydrogel and Hydrogel Contact Lenses after Swimming in a Chlorinated Pool. Optom. Vis. Sci. 2005; 2:134-137.
5 Wu, Y.T., Tran, J. Do Swimming Goggles Limit Microbial Contamination of Contact Lenses? Optom. Vis. Sci. 2011; 4:456-460.

---
 Etusivu
---
 Linssipaketin lyhenteet
---
 Piilolinssien hoito---
 Vinkkejä meikkaukseen
---

---
 Mistä edulliset piilolinssit?
---


---
 Miksi eri linssityyppejä?
---
 Kuukausilinssit
---
 Päivä- eli kertakäyttölinssit ---
 Värilliset piilolinssit ---
 Tooriset
---
 Jatkuvakäyttöiset
---
 Moniteholinssit
---
 Pitkän vaihtovälin ---
 Linssien valmistajat---


---
 Nukuitko linssit silmissä?---
 Silmän taakse jäänyt linssi---
 Kuivat silmät
---
 Rikkoutunut piilolinssi---


---
 Riittääkö UV-suoja?
---
 Pidennä linssien kestoa
---
 Saunassa ja uidessa
---
 Linssit ja vesi
---
 Piilolinssit netistä?
---


---
 Värilliset piilarit ja tyyli
---
 Mitä silmien väri kertoo?
---
 Tee online-näkötesti
---
 Apua värisokeuteen?
---
 Leonardo da Vincin linssit
---
 Lisää artikkeleita...
---


---
 Instrumentarium, Nissen
---
 LensOn
---
 Mister Spex
---
 Lensway
---
 Netlens
---
 Yourlenses
---
 Piilarit hintatakuulla?Sivukartta | Linssit.net | Yhteydenotto